A rák legveszedelmesebb formájától szabadult meg az orvos, aki saját magán kísérletezett

Boldogabb nem is lehetne – mondta.

Forrás: BBC2024. 05. 14. 18:30
illusztráció Fotó: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel azután, hogy átesett a glioblastoma elleni kezelésen, Richard Scolyer ausztrál orvos továbbra is él és virul – adta hírül a BBC.

A nagy tiszteletben álló patológus saját kísérleti terápiájának vetette alá magát, amely egy úttörő, melanomával kapcsolatos kutatásán alapul. A glioblastomának ez az altípusa annyira agresszív, hogy a legtöbb beteg a diagnózis után kevesebb, mint egy évet él, azonban

kedden az 57 éves férfi bejelentette, hogy legutóbbi MRI-vizsgálata szerint nem újult ki a daganat a szervezetében. 

„Idegesebb voltam, mint bármelyik korábbi vizsgálatnál” – fogalmazott a portálnak és hozzáfűzte, boldogabb nem is lehetne. Scolyer professzor az ország egyik legelismertebb orvosa, olyannyira, hogy idén a kollégája és barátja, Georgina Long mellett elnyerte az Év Ausztrál Embere címet, munkájuk elismeréseként.

Az ausztrál Melanoma Intézet társigazgatóiként az elmúlt évtizedben a páros immunterápiával kapcsolatos kutatásai – ennek a lényege, hogy az immunrendszert használják a rákos sejtek megtámadására – drámai módon javították az előrehaladott melanomás betegek eredményeit világszerte. Az általuk kezelt betegek fele mára lényegében meggyógyult – részletezték. 

A melanomakutatásban Long és csapata felfedezte, hogy az immunterápia jobban működik, ha bizonyos gyógyszerek kombinációját alkalmazzák, és ha azokat a daganateltávolító műtét előtt adják be. Így történhetett, hogy Scolyer professzor volt az első agydaganatos beteg, aki kombinált, műtét előtti immunterápiában részesült.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.